Egészségnap a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában

2019.05.14 15:43

EGÉSZSÉGNAP a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában

 

Április 30-án Egészségnapot tartottunk a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, amelynek középpontjában a  testi, lelki egészség és érzékenyítés állt..

Programunkban a következő témakörök szerepeltek:

  • A dohányzás káros hatásai
  • Droghasználat megelőzése
  • Egészséges táplálkozás
  • A helyes fogápolás fontossága
  • Vitaminforrások: gyümölcssaláta készítés
  • Érzékenyítés

Hagyományaink és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy minden olyan rendezvény, program, rendhagyó tanítási nap, ami eltér a megszokott tanítási óráktól, maradandóbb élménnyel teszik a gyerekeket gazdagabbá és érzékenyebbé.

Ezeken a rendezvényeken történt eseményekre, személyekre, játékokra, történetekre még évek múlva is szívesen emlékeznek diákjaink, és tovább adják történeteiket, meséiket.

Kíváncsian fogadják azokat az ismereteket a világról, amelyet egyáltalán nem vagy kevésbé ismernek.

 Érzékenyítő programunkkal képzeletben Afrikába utaztunk.

Afrika egy távoli kontinens, amelyet ezen a napon sikerült tanítványainkhoz közelebb hozni, és a sztereotípiákat kicsit széttörni, hogy empátiával forduljanak más kultúrák elfogadására, befogadására, a „világpolgár” szemlélet megalapozására.

 

„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot.”

                                                                                                                                                           Nelson Mandela

Ilyen sikeres érzékenyítő program volt az AFRIKA MÁSKÉNT ALAPÍTVÁNY (Alapítvány a gyermekek oktatásáért) interaktív előadása, amelyet az alapítvány képviselője, Gyurácz Andrea tartott.

Bemutatta, elmesélte filmek, fotók segítségével, hogy Afrikában ( Mali, Bamako) milyen iskolában tanulnak a gyerekek, (akinek van rá lehetősége) hogy milyen szegény nyomornegyedekben élnek. Naponta egyszer tudnak étkezni, felnőtteknek való munkát végeznek. Nincs víz, nincs villany, nincs internet, nincs alapvető egészségügyi ellátás, a gyerekeknek nincsenek játékaik, tankönyveik, írószereik.

A tanulóink ki nem fogytak a kérdésekből. Nagyon érzékenyen érintette őket ezeknek a gyermekeknek a sorsa.

Úgy gondolom, ez az érzékenyítő program hozzájárult ahhoz, hogy megtanuljuk értékelni egyrészt, amink van, és hogy kicsit más szemszögből tekintsünk a világra.

Iskolánk tanulói gyűjtést végeztek, amelynek a sikerességét köszönjük a gyerekeknek és a szülőknek. Az iskolai tanszereket az alapítvány segítségével eljuttatják a rászoruló  gyermekeknek.

Ezt a kapcsolatot a továbbiakban is szeretnénk fenntartani. Ennek érdekében már megtettük az első lépéseket, az évvégi gyermek-és családi napra afrikai táncos, zenész fellépőket hívtunk.

                                                                                                                                 Kállai Ibolya

 

Az Egészségnapon készült fényképek megtekinthetők ITT.

—————

Vissza