Projekthét

2019.11.14 15:33

Tantárgyak helyett projektek

 

Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 2019. november 4. és 8. között rendezte meg a projekthetet. Az alsó tagozaton „Környezetvédelem”, a felső tagozaton „ A tűz,  Középkori várak, Reformkor és A világörökség részei”  témaköröket dolgozták fel az évfolyamok. Hosszas közös tervezgetés, gyűjtőmunka előzte meg a projektmódszert alkalmazó hetünket. Nagyon összetett, átfogó, de annál fontosabb világot érintő kérdésekről tanultunk, kutattunk, vitatkoztunk: környezetvédelem, hagyományok, történelem korszakai.

Az alsó tagozat környezetvédelmi céljai a természet szépségének észrevétele, globális  környezetvédelmi  célok megismerése, állatvédelem, a környezettudatos életmód kialakítására való figyelemfelhívás, környezetünk rendezése és szépítése.

Külső helyszíneink színesítették, gazdagították ezt a nagyon értékes, alternatív tanulási folyamatot: hulladékudvar, Budai vár, reformkori séta, Pálvölgyi-cseppkőbarlang, tűzoltóság.

A felső tagozat témái szélesítették a tanulók látókörét, amelyet komplex tapasztalat és változatos ismeretszerzési módszerek, segítőkész szülők és lelkes tantestület támogatott.

Az alsó tagozat az állatmenhely munkáját ismerte meg, és érzékenyítő állatbemutatón vehettek részt. A menhelyen élő állatokat mindenféle finomsággal kényeztették tanulóink, gyűjtést végeztek megsegítésükre.

A projekten az ismeretszerzésen túl az alábbi célok valósultak meg:

  • az együttműködés erősítése, szélesítése a diákok, az osztályok között,
  • csoporton belüli munkaszervezés,
  • a közösen végzett munka, az alkotás, felfedezés örömének erősítése,
  • környezettudatos (ÖKO) szemlélet kialakítása,
  •  a megelőzés fontossága,
  • a természet tisztelete és megőrzése,
  • érzelmi és értelmi környezeti nevelés,
  • magyar hagyományok tisztelete.

A projekthetet értékes kiállítással és érdekes bemutatókkal zártuk, mint például: marionett kutyatáncoltatás, újrahasznosított anyagokból készített ruhákból divatbemutató, érdekes kvízjáték. A projekthétről átfogó filmet, PPT előadásokat készítettek az osztályok, amit a közös bemutatón láthattunk.

A kapcsolódó fényképek megtekinthetők  ITT .

 

 

 

—————

Vissza